Vad gäller för ett Attefallshus?

Sverige är ett land som är uppbyggt kring lagar och regler. I många fall så handlar det om - i mångas tycke - för många sådana och att det handlar om en väldig byråkrati så fort man ska göra någonting. Detta gäller i allra högsta grad för olika typer av byggnationer där reglerna kan vara väldigt svåra för en lekman att bena ut.

Det man tror ska ta väldigt kort tid att slutföra visar sig ha en enormt lång startsträcka och denna kan göra att man tappar sugen. Och - den kan framförallt vara avskräckande för andra. Vi ska dock säga att lagar och regler är där av en orsak också och att det skulle vara rena rama Vilda Västern om dessa inte fanns.

Det var därför överraskande för många då en byggnad presenterades av den dåvarande regeringen; en byggnad som man kunde resa utan bygglov och med mindre krångel i och med detta. Då byggnaden i fråga dessutom var ganska stor och mångsidig sett till användningsområden så blev det en ännu större överraskning. En byggnad som går under namnet Attefallshus och det ska vi titta lite närmare på här. Att du utan ett bygglov kan resa ett Attefallshus på din tomt i Stockholm är nämligen inte synonymt med att det inte finns regler att följa. En anledning till att man kan bygga ett Attefallshus utan bygglov - och göra proceduren lite snabbare - är att det ska kunna gå att bygga som en komplementbostad och där man kan hyra ut denna.

Några snabba fakta om Attefallshus

I Stockholm - där bostadskrisen är stor - så kan olika Attefallshus, fullt utrustade med vatten, el, avlopp, förvaring, kök och så vidare, vara en perfekt lösning där man kan hjälpa folk att få bostäder (och samtidigt göra sig en hacka).  Vad är det då som gäller för att bygga ett Attefallshus - finns det någonting att tänka på? Vi tänkte kortfattat titta på de viktigaste reglerna som gäller och även komma med några andra fakta som kan vara bra att veta:

    • Ett Attefallshus kan antingen byggas separat och fristående från den befintliga byggnaden (ditt hus) eller som en tillbyggnad. Det senare får byggas med ett maximalt mått om 15 meter2 . Det andra - det fristående - får byggas med mått om hela 25 meter2 och med en takhöjd på fyra meter (från mark till taknock).
    • Det avstånd du ska förhålla dig gentemot dina grannar är 4.5 meter. Om du vill bygga närmare så måste du ha deras medgivande. Det här gäller även mot exempelvis gångvägar och cykelbanor.
    • Startbesked. För att få bygga ett Attefallshus så måste du först göra en bygganmälan och därefter invänta ett startbesked. Detta gör du till byggnadsnämnden i din kommun.
    • Du kan bygga ett Attefallshus på egen hand - men du kan även välja att köpa detta som byggsats och där företaget du beställt ifrån monterar det på plats. Det är ofta en bra lösning som ger dig ett stort urval av både design och funktion
    • Användning. Vill du bygga ett Attefallshus i Stockholm och använda det som en bostad så måste det vara utrustat med el, men vatten och med ett fungerande avlopp. Kök och förvaring ska också finnas. Du måste även göra det handikappanpassat.  Vill du använda det till annat så finns det oändliga möjligheter; det finns exempel på där Attefallshus byggts som bastu, som garage, som förvaring och som carport - din fantasi, och de givna måtten, är i stort sett de hinder som finns.
    • Skillnader i pris. Tyvärr så skiljer det mycket i priset för startbeskedet mellan alla kommuner i Sverige. Kolla upp detta innan så att att du slipper överraskningar. Här får vi hoppas att det skapas tydligare regler.

 

15 Feb 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.