De flesta har ett antal digitala prylar. Mobiler, datorer och surfplattor behöver laddas vilket innebär mängder med sladdar. Använd rätt etiketter och märkapparat för att få ordning.
Använder du fortfarande din allra första mobiltelefon? Nej, det är nog inte troligt. Våra telefoner, laptops och paddor byts ut med några års mellanrum. Nya modeller kommer ofta med förändrad typ av anslutningar för laddningen. Så antalet sladdar växer i ganska rask takt i ett genomsnittligt hushåll. Även wifi-modem, skrivare och tv-apparater är försedda med kablar. De typer vi köper mest av är usb-, nätverks-, och hdmi-sladdar. Många tycker det är frustrerande och svårt att hålla ordning på de ormbon som skapas. Börja med att sortera ut och återvinna de som inte används längre. Det kan vara jobbigt, men ger ett bättre utgångsläge för din kabelmärkning. Om möjligt, ha en färgkod, med olika kategorier i olika färger. Eller skaffa en märkapparat med etiketter för just kablar. De kommer att sitta som berget, vilket inte är fallet med frystejp och tuschpenna.
Förutom märkning av sladdarna kan möjligheten att bli mer trådlås vara en väg mot större ordning. Du kan exempelvis hitta skrivbordslampor med laddning i lampfoten. Bara lägg mobilen på plats så laddas den automatiskt. Om du har en äldre telefon kan det behövas ett nytt mobilskal för att kontakten ska bli rätt och för att laddningen ska fungera. För att skapa stabilare nätverk mellan olika rum kan du komplettera med en homeplug. Den sätts i elkontakten och kan trådlöst skicka internetsignalen vidare. För headsets eller hörlurar finns flera olika lösningar om du vill undvika sladdar. Du vet väl att du kan komma ner till en enda sladd för mus, tangentbord och dator? Ju färre sladdar du behöver göra kabelmärkning på, desto lättare att få kontroll.
I datorhallar med stora mängder information och hundratals kablar, är märkningen en fråga om liv och död. Där duger det inte att stå och tveka mellan vilken sladd som ska användas till vad. Det kan vara bråttom av olika skäl. Fysiska eller digitala angrepp på känslig information, eller svagt elnät som man måste kompensera för är bara några situationer som kräver kunskap och kompetens. I en sjukhusmiljö, på en bank eller andra känsliga verksamheter är kabelmärkning en återkommande fråga. Området är under utveckling. Ibland är det en kapplöpning mot brottslighet, men oftare vill man ha trygga och ekonomiskt bra lösningar.