Snickare – ett tidlöst yrke

Snickare kan hantera både såg, hammare och tumstock. Och betydligt mer än så. Många anlitar snickare för hjälp vid renoveringar och nybyggen. Läs mer om hur det är att jobba som snickare.

Medan du stolt visade upp din smörkniv som du gjort i slöjden för dina föräldrar kanske de sänkte sina förväntningar på att du skulle växa upp till att bli en snickare. Men man måste ju faktiskt börja någonstans. Snickare är ett klassiskt yrke och ett av de äldsta genom tiderna. Till och med Josef från Bibeln var ju snickare till yrket. Då talar vi 2 000 år tillbaka i tiden. Snickaryrket håller än, inte minst i populärkulturen vilket vi har sett bland annat genom Anders Öfvergård i “Arga Snickaren”, Martin Timell i “Äntligen hemma” eller Willy Björkman i “Bygglov”. Även om det inte är dessa grabbar man ringer när man vill ha någonting sågat där hemma vittnar det om att snickare ständigt är aktuella. Det är med andra ord ett tidlöst yrke.

Hur blir man snickare?

För den som vill jobba som snickare får man inte vara främmande för att arbeta fysiskt med kroppen och ha många olika ställen som sin arbetsplats. Du behöver vara ganska händig och ha ett något mer kreativt sinne än att bara producera smörknivar av trä. Det är inte ovanligt att man specialiserar sig inom något område, som till exempel möbelsnickare eller inredningssnickare.

Men var börjar man någonstans? De flesta snickare började sin karriärresa redan i skolan genom att studera Byggprogrammet på gymnasiet. Efter studenten går man i regel som lärling i två år innan det är dags för ett yrkesteoretiskt prov. Vid godkänt resultat kan du nu titulera dig med ett yrkesbevis som träarbetare!

Alternativ via vuxenstudier

Det är naturligtvis inte kört för den som kanske gått samhällsprogrammet eller någon annan linje på gymnasiet som i ett senare skede bestämmer sig för att satsa på en snickarkarriär. Dessa personer kan vara tacksamma för att ta sig an byggutbildningen via vuxenstudier på Komvux eller en yrkesskola. Du kan naturligtvis också försöka övertala en firma att ta dig an som lärling och därefter göra yrkesprovet.

För den som vill jobba som snickare kan man glädjas åt att framtidsutsikterna är goda. Enligt prognosen är det lätt att få jobb inom de närmaste åren. Kanske är det du som kommer förverkliga renoveringar, inredningar och drömprojekt åt familjer de kommande åren? För snickare kommer behövas minst 2 000 år till.

5 Aug 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.