Har du funderat på att göra om hemma i badrummet, men känner att en renovering verkar alldeles för stort? Tänk då på att med små medel, kan man göra stor skillnad. Exempelvis med microcement.
Microcement, vad är det egentligen? Jo det är en form av cement, men till skillnad från vanlig cement så gjuts inte denna utan man lägger på den manuellt med händerna. Ungefär som när man brer smör på en smörgås. Fast en mycket större smörgås då, om det exempelvis är en vägg som ska täckas. Och med en smörkniv lika stor som en spackelspade, typ.
Microcement har blivit mer och mer populärt. Populariteten verkar inte heller avta, utan bara öka. Varför? Tja, det är både snyggt och enkelt att lägga. Vill man göra en badrumsrenovering är det ett billigt sätt att lägga microcement på befintliga ytskikt istället för att riva ut allting och sedan lägga nytt.
Går det verkligen att ha cement i badrum där det är så mycket vatten? Ja då, det går jättebra. Det blir vattentätt och kan till och med användas i duschen. Det finns även de som låtit cementera badkaren på detta vis. Var bara noga med att fråga återförsäljaren vad som gäller just den produkten. Vilken sealer och andra slags behandlingar måste användas? Det kan även vara olika kring vilket förarbete som måste göras. För vissa microcementer ska en slags armering användas under, för andra räcker det med olika slags fix och primers.
Vad består microcement av? Jo, i pulverform består det av en blandning av kalksten, kvarts, marmor, skiffer och granit. När den ska användas ska pulvret blandas med vatten och man får då en cementmassa. Denna applicerar man sedan ungefär på samma sätt som när man bredspacklar. Det är lite olika beroende på produkt hur många lager man behöver lägga på, men mellan 1-4 lager brukar det vara. Om man lägger cementen på egen hand och det blir lite ojämnt behöver man inte alls få panik. Ojämnheterna kan efteråt enkelt slipas bort. Allra sist bör en sealer läggas på i ett par lager.
Det finns även olika färger på marknaden, men de flesta drar ju åt en färg med betongkänsla. Så tänk dig typ 50 nyanser av grått, med inslag av lite beige, brunt, svart och vitt. Gillar du betongkänsla i din inredning så är microcement verkligen något för dig.