Om det är dags att bygga en stabil grund för din villa bör du göra valet mellan ett bygga huset på en krypgrund, så kallad torpargrund, pålar eller en betongplatta. Beroende på husets konstruktion och markens egenskaper där du ska bygga, är valet mellan de olika slags grunderna ganska givet. Att bygga en villa på pålar är egentligen inte rimligt om det inte är så att marken är ganska oländig och du inte kan bygga en betongplatta på marken där du vill ha din villa. Har du olika nivåer på marken där du ska ha villan, är pålar det enda som kan stötta din villa.
Har du en slät markyta och vill ha en luftig grund är en krypgrund bland det bästa. En krypgrund är egentligen vad det låter som; en grund som du kan krypa under. Den har då ett sådant tomrum att du gott och väl kan krypa under den. Har du en slät yta på marken är det bland det bästa om du kan gjuta en betongplatta. Om du inte misstänker att det skulle kunna samlas fukt under grunden, behöver du inte ha någon krypgrund utan kan gjuta en betonggrund direkt på plats. Huset står då på själva plattan och utnyttjar hela betonggrunden.
Innan du kommer så långt att du kan gjuta en betongplatta, måste man först bearbeta marken och eventuellt schakta på tomten innan man sätter igång med betonggjutning. Marken måste ju vara jämn och slät. Sedan lägger man en form där betonggjutningen sedan ska ligga, man drar el och vatten- och avloppsrör innan man går vidare, och skydd på rör och ledningar så att de inte skadas av trycket. När det är gjort, häller man betongen i formen. Byggjobbarna arbetar snabbt med betongen så den inte stelnar på fel sätt. De spolar den, vibrerar den för att betongen inte ska spricka, få bubblor och ska stelna i rätt form. Först när betongen har stelnat på sätt som man önskar, kan man sedan gå vidare. När man sedan bygger på betonggrunden, kan hela villan vila på betongplattan, på annat sätt än när den vilar på pålar och en krypgrund.
När det kommer till en betonggjutning är kompetensen och kunskapen viktig. Man måste veta hur den fungerar och hur man ska hantera den. Den måste "härdas" på rätt sätt. Allt detta vet proffsen om hur det ska ske. Läs mer om betonggjutning här: http://www.betonggjutning.se.