Åh, ni fantastiska män som vet hur man angör en brygga
Ni som med solbarkad hand håller skotet i spänn
Ni starka, ni tysta, ni lugna, ni trygga.
Monica Zetterlunds hit från 1965 var kanske mest ironisk i sitt underdåniga beröm men så var filmen “Att angöra en brygga” också en av humordon Hasse Alfredsson och Tage Danielssons mest prisade filmer. 1966 fick filmen både det så kallade Chaplinpriset och hyllades med pris på filmfestivalen i Barcelona.
Monicas sång syftar på att få landkänning och lägga till sin båt vid en brygga. Nåja, det är förstås inte tvärlätt, men det kan nog många lära sig om man får öva ett tag. Att bygga en brygga däremot är lättare sagt än gjort. Men långt i från omöjligt med dagens stora utbud i bygghandeln.
Att bygga en fast brygga passar bra när du vill ha en brygga som ständigt är stilla. En fast brygga är lättare att passa in mot till exempel en rund eller kantig klipphäll när du ska bygga.
Flygbryggor däremot har andra fördelar. Många badare och båtägare uppskattar flytbryggan som kan gunga upp och ner likt en trampolin vid hopp och ge efter lite i sidled när båten ligger förtöjd. I dag går det att hitta prisvärda flytbryggor som är gjorda av lätta material som ger en god flytförmåga. Samtidigt gör den lätta vikten att bryggan lätt går att plocka upp under hösten för vinterförvaring.
Om du tittar i en marina eller båtklubb ser du ofta flytbryggor i olika etapper fästa i rad vid varandra. Flytbryggor som går att fästa i varadra på det här sättet är ett utmärkt sätt att ha flexibla lösningar. Som privatperson kan du börja med en flytbrygga ena sommaren, nästa sommar kanske du vill utöka utrymmet och då kan du köpa till en till del och bara fästa i den du redan har.
Det finns hela bryggsystem som går att bygga upp på vattnet. Ett bra nybörjar-tips kan vara att köpa bara en del flytbrygga och en landgång och sedan känna efter om man behöver mer plats. För dig som behöver boj eller badstege gäller samma princip. Börja lite enkelt - det går alltid att utöka eftersom.
Viktigast när du ska bygga en brygga: Dubbelkolla säkerheten - både när du köper material och när du ska prova din nya härliga sommarbrygga för första gången.