Har ni en tomt i Stockholmsområdet och ska äntligen bygga ert drömhus? Ni har planerat för hur huset ska vara placerat, var kök och sovrum ska vara belägna med tanke på solmöjligheter och så vidare. Innan ni tar det sista steget till färdig ritning måste ni bestämma er för vad huset ska vara byggt av. Vilket material ska ni använda? Valet av material påverkar både husets utseende, uppvärmning och isoleringsförmåga. Det har också betydelse för skötseln av huset i framtiden. Man bör också undersöka vilka material som är vanligast i området där man bygger, kanske vill man inte att huset ska sticka ut för mycket, eller så är det reglerat i områdets detaljplan.Vi tar en titt på de två vanligaste materialen för husbygge och går igenom dess för- och nackdelar. Vi går också igenom ett par alternativ för takläggningen.
Trä är det absolut vanligaste materialet för husbyggen i Sverige, ungefär 85% av alla hus i vårt land är byggda i trä. Vi gillar trä, det är vackert, hållbart och det ger en gedigen, ombonad känsla att bo i ett trähus. Trä är också billigare att bygga med än sten. I ett trähus byggs stommar, regelverk och takstolar i trä. Det gör att det är lättare att bygga om, såga upp väggar och exempelvis skruva upp bokhyllor i ett trähus.
Till nackdelarna hör att ett trähus kräver mer underhåll än ett stenhus, och det måste även isoleras mer, vilket höjer priset. Trä är också mer sårbart för fukt om man inte bygger och isolerar noggrant.
Ett hus i sten eller tegel blir vanligtvis dyrare att bygga, men i gengäld kräver det sedan nästan inget underhåll alls. Ett stenhus har också fördelen av att det håller både värme och svalka, vilket gör det naturligt svalt på sommaren och varmt på vintern. Det blir också bättre ljudisolerat. Beroende på att det inte finns färdiga byggelement till stenhus tar det längre tid att bygga, vilket höjer arbetskostnaden.
Om detaljplanen för området inte specificerar vad man bör använda för takmaterial står det er fritt att välja det som passar er bäst. Taket har stor betydelse, kanske det största, för husets utseende. Det ska vara tåligt och stå emot både regn, snö, vindar och brännande sol. Dessutom bör det vara estetiskt tilltalande och passa resten av huset.
Tegel är det bästa allroundmaterialet för tak och har använts på hus i Sverige i tusen år. Det passar de flesta hus och lutningar. Det står emot frost på ett bra sätt och släpper även igenom fukt som hamnat under takpannorna. Nackdelen är att det är tungt vilket ställer höga krav på takkonstruktionen.
Ett annat vanligt tak är plåttaket, antingen profilerad plåt eller slätplåt. Ett plåttak är elegant och ger en exklusiv känsla till huset. Ett profilerat plåttak är dock svårt att få helt tätt vid skarvarna och därför är det viktigt att arbetet utförs noggrant av en fackman. Man kan inte heller gå på ett plåttak vilket kan göra det svårare att underhålla.
Er entreprenör har god kunskap om alla olika sorters material och kan hjälpa er med tips och rekommendationer. De kan även ge er en god uppskattning om vad respektive material skulle kosta för just ert projekt.
Om du vill bygga hur i Stockholm så rekommenderar vi att ni kontaktar detta företag: www.byggahusstockholm.org/