Attefallshus ger ett mervärde utan krångel

Hur kan man förändra och bygga nytt utan att behöva fastna i något typ av byråkratiskt limbo där man väntar länge, betalar dyrt och ändå riskerar att se att bygget i fråga inte tillåts bli av? Man genomför en byggnation som inte kräver något bygglov. Vi menar inte att man ska resa något olagligt; du behöver inte kopiera Lars Vilks och bygga ett eget Nidaros på din tomt.

Det finns nämligen byggnader som går att bygga helt lagligt, men som inte kräver ett bygglov. De flesta tänker på en friggebod. En byggnad som för all del fyller sin funktion om man använder den som förvaring. De snävt tillåtna måtten för en Friggebod ger dock inte så många fler alternativ än så: man använder den för att lägga in saker helt enkelt.

Ett extra förråd som för all del fungerar - men som kanske inte är optimalt om man tänkt sig att exempelvis kunna sova i den.

Bygg ett Attefallshus för uthyrning

Det är däremot ett Attefallshus. Ett Attefallshus togs fram 2014 som förslag av den dåvarande bostadsministern Stefan Attefall som en bygglovsbefriad byggnation som antingen går att använda som tillbyggnad eller som ett fristående alternativ.

Det senare hade en tanke om att lindra bostadskrisen i våra större städer. Därav de väl tilltagna måtten. Att man som villaägare kan bygga ett komplement tilld en befintliga byggnaden - utan bygglov - och ha ett areamått om totalt 25 meter2 samt en takhöjd (från mark till nock) på fyra meter att förhålla sig till gör det möjligt att bygga det som en bostad att hyra ut.

Riktigt så har det ännu inte blivit - de flesta bygger ett Attefallshus för sig själva och för sina egna behov. men, framtiden kan förmodligen visa att planen med uthyrning var sund. För, det är den, utan tvekan. I Stockholm så kan man se att många av de Attefallshus som byggs faktiskt också hyrs ut.

Det är dels ett bra sätt att hjälpa andra och dels också ett sätt att finansiera byggnadens kostnader. Hyr man ut några år - ja, då är också Attefallshuset i fråga betalt och klart och man kan börja räkna hem en vinst i form av en stadig - och regelbunden - månadshyra.

Regler och avgifter att hålla koll på

Valet är naturligtvis fritt: du behöver definitivt inte bygga ett Attefallshus som en komplementbostad (och därmed betala mer för isolering, för vatten och avlopp samt för elektricitet). Många väljer att bygga det som ett garage, som en carport eller som exempelvis en bastu.

Om du vill ha en tillbyggnad till ditt hus - en väggfast lösning i form av ett uterum, ett extra sovrum eller en förlängning av köket - så får du dock inte bygga det lika stort som ett fristående. Där gäller 15 meter2 och en takhöjd som inte får överstiga den befintliga byggnaden.

Övriga regler? Här kommer ett axplock:

  • Startbesked. Inget bygglov krävs, men väl en bygganmälan och ett startbesked. Det får du av byggnadsnämnden i den kommun du bor i. Kostnaden för detta varierar och det kan du kolla upp innan för att slippa överraskningar. Räkna med 2000 kronor som lägst.
  • 4.5 meter: Är det maximala avståndet du får ha till dina grannar (annars måste du ha deras medgivande) och till exempelvis cykel- och gångvägar nära din tomtgräns (där ges ingen dispens).
  • Inget befintligt hus - inget Attefallshus: Många tror att man kan köpa en bit mark eller en tomt och bygga ett Attefallshus på det. Det kan man, men man måste ha en befintlig byggnad där innan. Det motsatta scenariot tillåts inte.
30 Apr 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.