Renoveringar, tillbyggnader och rena nybyggnationer är idag mer prisvärt att genomföra i Sverige än vad fallet var för några år sedan. I och med att man kan anlita en hantverkare och dra av 30% av den totala kostnaden för dennes arbete – med ett tak om 50.000 kronor – så har också fler valt att göra så; eller står i startgroparna att göra så. Rot-avdraget har underlättat rent prismässigt – men sett till valet av hantverkare så har det gjort det hela lite svårare.
Menas här; fler företag inom tjänsterna som faller in under rot-avdraget har startat och tyvärr så bör man vara medveten om att detta inte enbart är av godo för oss konsumenter. Nej, kvaliteten dem emellan har visat sig vara extremt varierande och det är ingen slump att antalet rapporterade fuskjobb ökat markant efter det att rot-avdraegt infördes jämfört med hur det såg ut innan.
En avigsida som man bör ha i åtanke innan man anlitar en hantverkare och detta särskilt som boende i Malmö, Stockholm, Göteborg och Uppsala så det visat sig vara lite av ett storstadsfenomen. Det blir helt enkelt lite lättare för en sämre hantverkare att gömma sig i mängden i Stockholm och bli anlitad trots en tvivelaktig renommé.
Dock; naturligtvis. Det handlar fortfarande om en övervägande del av skickliga yrkesmän som levererar högklassiga jobb då man talar om hantverkare i allmänhet; det som skiljer nu från då är att man som konsument måste anstränga sig lite mer för att hitta dem. För att förenkla ett sådant urval så tänkte vi rada upp några punkter som man kan ha som grund vid sitt val. Märk väl – hantverkare blir här den generella benämningen på samtliga inom rot-avdraget; det spelar således ingen roll om du ska anlita en snickare, en rörmokare, en takläggare eller en målare i Stockholm.